Rozlúčka so školským rokom 2010/2011

Slávnostné ukončenie školského roka 2010/2011 v Základnej škole Orešie sa uskutočnilo 30. júna 2011 na nádvorí Základnej školy za prítomnosti grinavských poslancov, členov rady školy, vedenia školy, pedagógov, nepedagogických pracovníkov a samozrejme žiakov.

 

Z prejavu riaditeľa školy Mgr. Ondreja Koreňa vyberáme:

 

 

Ako ten čas letí! Zdá sa, akoby to bolo len nedávno, čo sme otvárali školský rok a už opäť stojíme na prahu ukončenia ďalšieho školského roka 2010/2011. Milí žiaci, zakrátko sa brána našej školy na dva mesiace zatvorí a my sa na tento čas rozlúčime. Mnohí s vás si vydýchnu s pocitom KONEČNE! Áno, je to rozlúčka, ale nie navždy, pretože škola vás všetkých bude sprevádzať naďalej, a tých čo ju opúšťajú, aj ako škola života po celý zvyšok života.

V závere školského roka je zvykom zhodnotiť jeho výsledky. No a tu je príležitosť vám povedať, že sme sa opäť posunuli o dosť výrazný krok dopredu. Naša škola získala experimentálny projekt z ministerstva školstva na vyučovanie cudzích jazykov metódou CLIL od 1. ročníka ako desiata škola na Slovensku. Je to výrazný posun nielen vo vývoji našej školy, ale aj z hľadiska možností v meste Pezinok a okolia. Máme už prvé medzinárodné skúsenosti zo školami v zahraničí, najmä v Rakúsku a Česku. Toto tu zatiaľ nebolo, ale teraz je potrebné túto myšlienku naďalej podporovať s cieľom vytvárania takých podmienok, aby boli žiaci, rodičia i učitelia spokojní. Výrazné zmeny nastali u nás aj v oblasti požiadaviek na žiakov i učiteľov. Mnohí snáď majú pocit, že sme odrazu prísni, niekedy až nekompromisní, ale nie je to tak. My sa snažíme iba vás reálne pripraviť na tvrdý život, ktorý vás čaká. Preto čakáme tiež pochopenie aj zo strany rodičov i učiteľov.  A aby to bolo komplexné, musíme sa starať aj o materiálne a technické podmienky, ako aj finančné zabezpečenie školy. Tu musím vyzdvihnúť veľkú reálnu, ale aj morálnu pomoc našich poslancov a mesta, rade školy a rodičov, ktorí sa snažia pomáhať a riešiť všetky naše problémy. V tomto školskom roku sme po prvýkrát dokupovali nové učebné pomôcky po niekoľkých rokoch, pomocou sponzorov sme získali ďalšie dve interaktívne tabule, vybudovali ďalšiu jazykovo-počítačovú učebňu, zrekonštruovali sme kanalizáciu školskej budovy, vymenili sme osvetlenie v telocvični, zabezpečili sme systém údržby areálu školy a škôlky, v MŠ sme zrekonštruovali dvere, doplnili učebné pomôcky, vyriešili problém s odpadom a splaškovou vodou, čiastočne opravili strechu a pod. Zdá sa že bolo toho dosť? Nie, pokračujeme cez prázdniny a to už od zajtra výmenou regulačných ventilov na radiátoroch, výmenou osvetlenia vo všetkých triedach a chodbách a to z cieľom šetrenia energií. No a ďalšou dobrou správou pre nás je, že mesto odsúhlasilo peniaze na opravu strechy našej školy a podarilo sa nám vybaviť tiež peniaze z ministerstva školstva na výmenu okien na celej škole. Čakajú nás preto náročné prázdniny, ale to všetko preto, aby ste sa cítili v tejto škole v budúcom školskom roku opäť raz lepšie. Lebo, zlepšovanie podmienok je podkladom pre žiadanie výsledkov. A to tak ako u žiakov, tak aj u učiteľov. Napokon aj nedávno sme dokázali, že sa vieme zhostiť aj veľmi náročných úloh pri oslavách 90. výročia Grinavanky.  A za toto patrí vám všetkým milí žiaci a kolegovia, ako aj všetkým priateľom školy úprimné poďakovanie.

 


 

A kde máme rezervy? Určite je to v oblasti dochádzky žiakov do školy, testovaní 9. ročníka, výsledkoch v slovenskom jazyku a literatúre, matematike a cudzích jazykoch, ale aj v správaní sa v škole a k svojmu okoliu. Veľkú pozornosť venujeme pomoci našim rómskym spoluobčanom, ktorým sa snažíme vytvárať podmienky pre vzdelávanie vzhľadom na ich sociálne podmienky.

 

A kde sú úspechy? Máme predsa veľa talentovaných žiakov, ktorí sa už začínajú formovať na naše podmienky a robia nám radosť v súťažiach, olympiádach, ale aj ľudsky. Veľmi si vážime dobré vzťahy s miestnou grinavskou komunitou, poslancami, radou školy i rodičov, ale aj priateľov školy, ktorí nám fandia a pomáhajú.

 

V tomto školskom roku sme dosiahli aj veľmi pekné výsledky v zbere papiera, keď naša škola sa v bratislavskom regióne umiestnila celkovo na 6. mieste a máme aj niekoľko výnimočných jednotlivcov, ktorí priniesli aj tony papiera. Viac sa dozviete vo vyhodnotení žiakov za ich úspechy. Najlepších sme ocenili tortami, knihami a pochvalami.

 

Osobitne sa prihováram k našim žiakom 9. ročníka, ktorí odchádzajú z našej školy. Želám im úspešné vykročenie do života, lebo život je jedna veľká kniha, ktorú píšeme my sami. Má však jednu zvláštnosť, nedá sa v nej škrtať ani opravovať. Dá sa písať iba RAZ. Preto vám prajem v mene svojom, ako aj v mene všetkých učiteľov, aby ste ju napísali pekne, úhľadne a zreteľne. Potom budete šťastní. Tiež vám želám veľa zdravia, úspechov a odvahy! Vašim rodičom, starým rodičom, učiteľom a spolužiakom vyslovte jednoduché a prosté slovo: Ďakujeme!

 

Pri tejto príležitosti sa chcem ešte zvlášť poďakovať za celoživotnú prácu na našej škole pani vychovávateľke Elene Galgóciovej, ktorú si vážim nielen ako pedagóga, ale najmä ako človeka s veľkým a čistým srdcom. Veď celý život prežila na tejto škole. Prosím o veľký potlesk! Želám jej na zaslúženom dôchodku najmä veľa zdravia, šťastia a radosti v rodine. U nás má školské dvere kedykoľvek otvorené, radi ju tu vždy prijmeme.

 

Okrem toho od nás odchádzajú: Mgr. Tichý Peter, končí mu zmluva, Mgr. Pilková Ľudmila, na vlastnú žiadosť, Mgr. Maslíková, končí jej zmluva a Mgr. Šebová Gabriela, na vlastnú žiadosť z rodinných dôvodov. Všetkým želám na ďalších pracoviskách veľa úspechov a radosti z práce. Osobitné prerušenie pracovnej činnosti čakajú dve naše pani učiteľky, ktoré absolvujú materské povinnosti a to: Mgr. Pečimúthovú Alžbetu a Bošnákovú Annu. Želáme im veľa šťastia a radosti z prírastkov do rodiny a veríme, že sa tu opäť po čase stretneme.

 

Všetkým vám želám najmä veľa príjemných chvíľ počas prázdnin, učiteľom aby si oddýchli od náročnej školskej práce, aby ste mali dosť slniečka na radosť v srdci a aby sme sa zdraví, šťastní a spokojní opäť stretli tu na tejto škole na začiatku nového školského roka 2011/2012.

 

Na záver mi dovoľte vážení hostia, žiaci, spolupracovníci, aby som sa vám všetkým poďakoval za celoročnú školskú prácu, za pochopenie a snahu pomôcť spoločnej veci. Poďakovať sa chcem tiež učiteľkám MŠ, upratovačkám, kuchárkam, ale aj nášmu obetavému pánovi školníkovi. Poďakovať sa chcem aj pánovi zástupcovi Chríbikovi a p. zástupkyni MŠ Križanovej, bez pomoci ktorých by som sám riadenie tejto našej školy asi ťažko zvládol. Želám všetkým príjemnú dovolenku, žiakom veselé prázdniny a v septembri opäť, DOVIDENIA!

 

Fotogaléria k článku