Základná organizácia ÚNSS číslo 52

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) je občianske združenie, charitatívna a humanitárna organizácia, ktorá združuje nevidiacich a slabozrakých občanov, ich priaznivcov, priateľov, rodičov nevidiacich a slabozrakých detí, bez ohľadu na pohlavie, náboženské vyznanie alebo vieru, rasový pôvod, národnostný alebo etnický pôvod, zdravotné postihnutie, vek, politickú príslušnosť alebo sexuálnu orientáciu. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska má viac ako 5500 členov združených v 69 základných organizáciách na celom území Slovenska.  Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje všetkým zrakovo postihnutých ľuďom, ktorí o ne majú záujem. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska bola založená 7. apríla 1990.

 

 

V Základnej organizácii číslo 52 je združených približne 148 členov (údaj z roku 2011) z okresov Pezinok, Malacky a Senec. Predsedom tejto Základnej organizácie  je pán Milan Košík. Činnosť ZO ÚNSS je zameraná na podporu, pomoc a informovanie občanov so zrakovým postihnutím. Celkovú činnosť riadi 11 členný výbor ZO, ktorý sa riadi vlastným plánom činnosti a uzneseniami Krajskej rady alebo Ústrednou radou ÚNSS. Výbor zasadá jedenkrát mesačne. Členovia ZO ÚNSS č. 52 žijú aktívnym spoločenským životom. Organizujú a navštevujú kultúrne podujatia, cestujú, podporujú dobročinné akcie. Úzko spolupracujú s niektorými spoločenskými organizáciami v mieste bydliska. V Grinave je to ZO Jednoty dôchodcov Slovenska. Zúčastnili sa oboch majstrovstiev Grinavy vo varení guláša, kde v roku 2010 obsadili 1. miesto a v roku 2011 obsadili 2. miesto. Viacerí členovia ZO ÚNSS číslo 52 sú   zároveň členmi spomínanej ZO Jednoty dôchodcov Slovenka, ako aj grinavskej hudobno-speváckej skupiny JAJOBA.

 

V roku 2011 sa členovia ZO ÚNSS číslo 52 zúčastnili na Fašiangovom sprievode v Grinave, celokrajskom plese vo Viničnom, skupina JAJOBA vystúpila na Festivale piesní a tancov v Gajaroch, návšteva divadla ku Dňu matiek na Novej scéne. V máji si pozreli výstavu Tmavomodrý festival v Brne a absolvovali poznávací zájazd v Turčianskych Tepliciach. V lete zorganizovali poznávací zájazd na Baťov kanál, opekačku v oddychovej zóne v Grinave, poznávací výlet loďou do Gabčíkova a poznávací zájazd do Prahy. V septembri absolvovali rekondičný pobyt v Taliansku. Podporili dobročinnú akciu “Biela pastelka”. V pláne či už na posledné mesiace tohto roka alebo aj na budúci rok majú pripravené rôzne ďalšie akcie.

 

Základná organizácia Únie nevidiacich a slabozrakých číslo 52 je aktívnou súčasťou diania v Grinave.(ek)

 

Fotogaléria k článku

 

28.10.2011