Gastronomický deň v Klube dôchodcov

Zmes vynikajúcich vôní a dobrej nálady sa v stredu podvečer 30. novembra 2011 šírila z grinavského Integrovaného klubu, kde členovia Klubu dôchodcov zorganizovali Gastronomický deň. Toto obľúbené podujatie organizujú už 8 rokov, vždy v jarnom a jesennom období. Na základe receptov podľa výberu predsedníčky Klubu dôchodcov pani PhDr. Zitky Joklovej zostavujú rôzne netradičné jedlá a menu, ktoré potom spolu skonzumujú. Recepty tohtoročného jesenného Gastronomického dňa Klubu dôchodcov môžete vyskúšať aj vy:

 

 

 

 

 

Plnený sendvič

 

Prísady: sendvič, vajcia, cibuľa, ochutená majonéza, červená zeleninová paprika, sterilizované uhorky, tvrdý syr, mäkká saláma, olej, soľ, vegeta, mleté čierne korenie, petržlenová vňať

 

Príprava: Konce sendviča odrežme a vnútro vydlabeme. Nadrobno nasekanú cibuľu opražíme, pridáme vajcia rozšľahané s vegetou a necháme stuhnúť. Do misky dáme striedku zo sendviča, uhorky, syr, salámu, mleté korenie - všetko nakrájané na drobné kocky, petržlenovú vňať a dobre premiešame. Nakoniec pridáme majonézu a dochutíme soľou. Vnútro sendviča naplníme plnkou, priložíme konce sendviča a zabalíme do alobalu. Na záver odložíme sendvič na chvíľu do chladu a potom pokrájame na plátky.

 

 

Polievka ragú so žemľovými knedličkami

 

Prísady: chudé bravčové mäso, miešaná zelenina, muškátový orech, mlieko, hladká múka, maslo, voda, soľ, petržlenová vňať

 

Príprava: Umyté mäso pokrájame na drobné kúsky, vložíme do osolenej vody a uvaríme. Neskôr pridáme pokrájanú očistenú zeleninu. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme mliekom a pridáme k uvarenému mäsu a zelenine. Do polievky zavaríme drobné žemľové knedličky, necháme ich povariť, pridáme postrúhaný muškátový orech a posekanú petržlenovú vňať.

 

Knedličky: žemľa, vňať, mleté čierne korenie, soľ, maslo, vajce, strúhanka

 

Príprava: žemľu namočíme do vody, vytlačíme, pridáme rozpustené maslo, vajce, soľ, mleté korenie, petržlenovú vňať a strúhanku. Všetko spolu premiešame a z masy formujeme malé knedličky.

 

 

Kuracie mäso v syrovom župane

 

Prísady: kuracie mäso, hladká múka, tvrdý syr, soľ, chilli, provensálske korenie, vegeta, kyslá smotana, mlieko, olej, vajcia

 

Postup: Kuracie mäso umyjeme, stiahneme z kože a osolíme. Obalíme v hladkej múke a vo vajciach, do ktorých vmiešame mlieko, vegetu, kyslú smotanu, soľ, chilli a provensálske korenie. Následne mäso obalíme v nastrúhanom syre. Takto pripravené ukladáme na vymastený pekáč. Do vajíčkovej zmesi, ktorá nám zostala, primiešame trošku hladkej múky a zbytok strúhaného syra a vylejeme na kuracie mäso. Prikryjeme alobalom a pečieme pri 180 stupňoch. Pred dopečením odokryjeme.

 

 

 

Marhule na mede v lístkovom ceste

 

Prísady: lístkové cesto, med, marhule, vajcia, šľahačka

 

Príprava: Lístkové cesto rozvaľkáme a pokrájame na štvorce veľkosti asi 10x10 cm. Každý štvorec natrieme medom (nie až na kraje) a na med do stredu položíme polovicu marhule. Protiľahlé dva rohy spojíme, natrieme vajcom a dáme piecť až kým je povrch ružový. Pri podávaní ozdobíme šľahačkou.

 


Fotogaléria

 

(ek)