AHA! Zo zastávky obývačka

S nápadom upraviť zastávku v Grinave netradičným spôsobom prišla Evka Kulichová už dávnejšie. Tá správna chvíľa však pre zastávku nastala, keď Nadácia Orange zverejnila výzvu s názvom Grantový program pre optimistov. Žiadosť spracovala tak, že projekt AHA! nadáciu zaujal a dostal sa spomedzi 496 žiadostí o podporu k 94 postupujúcim do realizácie.

 

S Gabikou Rusnákovou dohodli celkový dizajn zastávky a po nevyhnutných administratívnych krokoch získali povolenie, aby sa spolu s neformálnou skupinou Aktivity GRINAVA mohli pustiť do pretvárania zastávky.

 

Reakcie na výsledok boli ohromujúce. Množstvá pozitívnych komentárov na sociálnej sieti, záujem médií, ale hlavne ľudí, ktorí šírili fotografie ako aj posolstvo grinavskej zastávky až do zahraničia. Projekt nad mieru splnil očakávania. Vykúzlil ľuďom na tvári úsmev, inšpiroval, zaujal a získal množstvo sympatizantov. Rozprúdili sa aj diskusie ako dlho zastávka vydrží a či sa nestane terčom vandalov. K tomu odkaz Evy Kulichovej: „Možno si poviete, že je to celé ohroziteľné, ľahko zničiteľné... Áno, asi to môže byť pravda, ale to, že si to tisíce ľudí, ktorí prejdú okolo zapamätá ako netradičný pozitívny zážitok, že budú o ňom rozprávať, fotiť si ho a šíriť ďalej, to sa zničiť nedá.“


Na projekte ďalej spolupracovali Nora Lišková, Milan Grell, Anna Mlyneková, Katarína Hlavandová, Blanka Srnánková, Tomáš Srnánek, Jana Šilhárová – Kica, Ivana Fajnorová, Radovan Rusnák a Adamko Kulich s Marekom Fajnorom. (gr)