Grinavský hrozen oceňoval víťazov Ochutnávky vín 2011

V Integrovanom klube v Grinave sa v nedeľu 15. mája 2011 zišli členovia Spolku priateľov dobrého vína Grinavský hrozen a grinavskí vinári na slávnostnom odovzdávaní ocenení víťazom piateho ročníka Ochutnávky grinavských vín, ktorá sa uskutočnila 30. apríla 2011 v priestoroch Základnej školy Orešie. V tomto roku vystavovalo svoje vína 26 grinavských vinárov a spolu odovzdali 90 vzoriek vína. S najväčším počtom vzoriek sa prezentovali Peter Uherek (13), Ján Mezei (12) a VVDP Karpaty (11). Šampiónom výstavy sa stalo víno Rizlig rýnsky od vinára Jána Mezeia, cenu za najlepšie biele víno získal vinár Marián Krasňanský a cenu za najlepšie červené víno vinár Lukáš Krasňanský.

 

 

 

Víťazom hlavných kategórií sme položili dve otázky:

 

Aká bola cesta k tomu úspechu?

Ján Mezei - Rok bol veľmi ťažký pre všetkých vinárov. Krúpy nám zobrali veľa úrody a zo zvyšku sme sa pokúsili vyrobiť to najlepšie čo sa dalo. Ďakujeme všetkým, ktorí nám dali hlas.

Marián Krasňanský - Vinárstvu sa venujem už takmer 30 rokov a uplynulý rok bol jeden z tých horších. Krupobitie malo za následok malú úrodu hrozna a tým aj málo vína, ale sme radi, že aj z toho mála sme dokázali vyrobiť kvalitné víno.

Lukáš Krasňanský - Cesta bola dlhá a ťažká, keďže tento ročník k vinohradníkovi bol neprajný a dôkladne preveril jeho kvality. Čo tu u nás v Grinave zostalo po ľadových krúpach, vplyvom vlhkého počasia napadla vinič perenospóra a neskôr múčnatka. Kto toto všetko zvládol - klobúk dole - tomu ešte prišla zver, ktorá bola vytlačená z lesa pre prebiehajúcu ťažbu a pásla sa na ostatkoch úrody ročníka 2010. Tí, ktorí mali to šťastie a priviezli domov hrozno, mali pred sebou ešte neľahkú ulohu: technologicky usmerniť procesy výroby vína tak, aby z nevyzretého hrozna vznikli príjemné vínka, ktoré si budú môcť ľudia vychutnať.

Čo pre Vás znamená toto ocenenie?

Ján Mezei - Cena určite pre mňa znamená veľa, najmä preto, že to bolo na "domácej pôde" a víno bolo ocenené predovšetkým Grinavanmi.

Marián Krasňanský - Ocenenie pre mňa znamená veľmi veľa, pretože pochádza z domáceho prostredia a o to väčší význam to pre mňa má.

Lukáš Krasňanský - Predovšetkým to, že odrode Dornfelder sa v Grinave naozaj darí a poskytuje "veľké vína".

Zlatou medailou 5. ročníka grinavskej ochutnávky vín boli ocenení títo vinári a tieto vína:

Handreich Eduard - Zmes biela 2010

Krasňanský Gustáv - Chardonnay 2010

Mezei Ján - Dornfelder 2009

Mikulová Valéria - Zmes biela 2010

Šindler Jozef - Irsay Oliver 2010, Svätovavrinecké rosé 2010

Uherek Peter - Zwiegeltrebe 2009

VVDP Karpaty - Tramín červený 2010, Cabernet Sauvignon 2010

Najstarším tohtoročným vystavovateľom bol 81-ročný vinár pán Milan Satko, ktorý do ochutnávky ponúkol Dornfelder rosé 2010. A aj keď tento rok nezískal cenu, určite získal a má náš obdiv. Milým úsmevom ocenil fakt, že jeho fotka bude uverejnená na internete.

 

 

 

 

Historicky prvé ocenenie z ochutnávky grinavských vín pre ženu - vinárku získala pani Valéria Mikulová, ktorá bola zároveň jedinou ženou vystavovateľkou v tomto ročníku.

 

 

 

 

 

Grinavská ochutnávka 2011 je teda definitívne za nami. Nezostáva už iné, ako zaželať všetkým grinavským vinárom úspešný rok, vyhovujúce počasie, predovšetkým bez ľadového krupobitia, veľa síl v ťažkej práci vo vinohrade a veľa zručnosti vo vínnych pivniciach.

Dovidenia v roku 2012!

Fotogaléria k článku