Slávnostné vyhodnotenie 10. ročníka ochutnávky vín

V nedeľu 10. apríla 2016 sa vo vynovených priestoroch degustačnej miestnosti VVDP Karpaty konalo slávnostné vyhodnotenie jubilejnej, v poradí 10. ochutnávky grinavských vín. Na tohoročnej ochutnávke sa zišlo spolu 147 vzoriek červených, bielych a ružových vín. Najzastúpenejšie boli tradičné odrody grinavského chotára Veltlínske zelené (18), Rizling vlašský (16), Dornfelder (15), Rizling rýnsky (13), Müller Thurgau (10), Rulandské biele (7.) Hodnotiacu verejnosť však zaujali najmä menej zastúpené aromatické muškátové odrody Mília, Moravský muškát, Pesecká Leánka, Pálava, Sauvignon či Neuburg. Z červených boli ocenené Svätovavrinecké, Dornfelder a Alibernet.

 

V tomto roku usporiadatelia Spolok priateľov dobrého vína Grinavský hrozen mierne upravili pravidlá hodnotenia. Oproti minulým rokom, keď sa hodnotilo na piatich samostatných lístkoch a bolo možné odovzdať aj päť rovnako označených hodnotení, v tomto roku sa odovzdával lístok len jeden a započítavalo sa päť rôzne označených čísiel vzoriek vína. Ak sa vyskytli dve a viac rovnakých čísiel na jednom lístku, započítavalo sa len jedno hodnotenie. Úprava prispela k zvýšeniu objektívnosti hodnotenia vzoriek vín.

 

Ocenenia v podobe diplomov za zlaté grinavské víno si odnieslo spolu 32 vín od trinástich vinárov. Najvyššie ocenenia dostali nasledovní grinavskí vinári

 

Najlepšie biele víno Tramín červený 2015 pre VVDP Karpaty

Najlepšie červené víno Neronet 2015 od Lukáša Krasňanského

Najlepší Rizling vlašský pre predsedu spolku Jožka Krasňanského

 

Šampiónom vín grinavskej ochutnávky vín je Rulandské biele 2015 od Jána Mezeia.

 

Najúspešnejší vinár počas desaťročnej tradície trvania grinavskej ochutnávky Janko Mezei vysoko vyzdvihol jubilejnú verejnú degustáciu, ktorá sa konala 2. apríla 2016 v priestoroch športovej haly na ZŠ Orešie. Priaznivo hodnotil stúpajúcu úroveň organizácie ochutnávok, ktorá v jubilejnom roku vygradovala k najvyššej kvalite. Poďakoval sa hlavne skupine nadšencov z radov usporiadateľa „Štúrovcom“, neformálne nazvaných po Štúrovej ulici na ktorej väčšina z nich býva.

 

Dlhoročný fanúšik grinavskej ochutnávky akademický sochár Alexander Ilečko sa tohto roku v svojom hodnotení trafil z piatich vín do troch ocenení. Uznanie a poďakovanie za starostlivosť o vinohrad RKC Grinava si odnášal p. Dugovič v podobe úprimných gratulácií od zúčastnených vinárov za dve ocenenia za červené víno odrody Dornfelder. (rr)