Aká bude tento rok úroda hrozna?

Z viacerých zdrojov zaznamenávame vyjadrenia o tom, že tohtoročná úroda hrozna je veľmi vydarená. Každý z nás má však ešte v čerstvej pamäti minuloročnú úrodu, ktorú priam tragicky ovplyvnilo krupobitie z 25. mája. Oslovili sme preto predsedu Vinohradnícko vinárskeho družstva podielnikov KARPATY, Limbašská 2, Pezinok, pána Ing. Vladimíra Baričiča a požiadali sme ho o vyjadrenie:

 

V prvom rade nemožno porovnávať rok 2010 a 2011. V roku 2010 nás prekvapil ľadovec a škody predstavovali v priemere 85 % produkcie.  Ďalšie straty v rozsahu 5 % boli spôsobené ožerom vysokou zverou. Celková produkcia predstavovala iba 130 ton. Rok 2011 bol z pohľadu vývoja počasia do druhej polovice júna pomerne

priaznivý. Nástup dažďov znepríjemnil realizáciu kultivačných prác (zaburinenie viníc) a značne stúpol tlak chorôb, hlavne perenospóry. Za prispenia a pochopenia pracovníkov, ktorí pracovali podľa potreby i po riadnej pracovnej dobe, soboty a nedele, sa nám zatiaľ darí udržať dobrý zdravotný stav. Chladnejšie počasie  od konca júla a časté zrážky neprospievajú dozrievaniu hrozna, pretože sa zvyšuje náchylnosť na pleseň a nemá to dobrý vplyv na vývoj cukornatosti. Pevne veríme, že v druhej polovici augusta a v septembri bude teplejšie počasie a tým sa dosiahne i požadovaná cukornatosť hrozna na výrobu prívlastkových vín. Následky vlaňajšieho nepriaznivého ročníka sa prejavili i v tomto roku a predpokladaná úroda by sa mohla pohybovať na úrovni cca 950 ton, čo predstavuje 75 % normálnej produkcie. Za posledné roky nám robí značné škody ožer vysokou zverou, čo riešime v spolupráci s miestnym poľovným združením.

 

 

Predpokladaný začiatok zberu plánujeme na 5. septembra, avšak podľa vývoja počasia budeme zrejme nútení tento termín o týždeň posunúť. Dobrý zdravotný stav a prijateľné cukornatosti sú predpokladom pekných vín. Príroda je však silná a nevyspytateľná. Tak ako sa pomerne dobre vysporiadala s vlaňajšou nepriazňou, tak ešte môže milo či nemilo prekvapiť i v tomto roku. Ako sa hovorí, netreba sa radovať vopred a bilancovanie končí až po zbere posledného kra viniča. Na tomto mieste ešte treba apelovať na návštevníkov prírody, aby rešpektovali zákazov vstupu do viníc  - ide o ochranu majetku. Počas dozrievania a zberu hrozna od 5. augusta 2011 do konca zberu sú vinice strážené a častejšie obhliadky bude robiťi Mestská polícia. Zo zákona je krádež všetkých produktov poľnohospodárskej produkcie považovaná za trestný čin s možnosťou súdneho riešenia až väzenia.