S Lenkou Joklovou o modelingu

Lenka Joklová V uliciach Grinavy ju môžete zazrieť iba občas. A ak ste ju niekedy stretli aj vy, určite na vás zapôsobila rovnako - nenápadné, obyčajné a skromné dievča, oblečené v rifliach, tričku, v teniskách a s batohom na pleci, ktoré si vykračuje zo školy domov. A predsa je iná. Svojou jednoduchou a prirodzenou krásou reprezentuje Grinavu vo svete modelingu. Hoci má iba 16 rokov zúčastňuje sa vrámci modelingovej agentúry EXIT Model Management Bratislava prestížnych módnych prehliadok vo významných mestách módy ako je Viedeň alebo Miláno. Študuje na Gymnáziu v Pezinku a je dcérou Miroslava a Lenky Joklových z Grinavy.

Bola som milo prekvapená keď neodmietla môj návrh stretnúť sa aj osobne. Očakávala som, že predo mnou bude stáť žena ako vystrihnutá z časopisu, namaľovaná a oblečená podľa najnovších trendov a odpovie mi iba na vopred pripravené otázky, ale mýlila som sa. Privítalo ma milé dievča s nefalšovaným úsmevom, s veľkou úprimnosťou v duši a ruka v ruke s malým modrookým šibalom Mirkom, jej 3 ročným bračekom.  Začala rozprávať úplne sama a aj napriek tomu, v akom svete sa pohybuje, z jej slov bolo cítiť, že stojí pevne nohami na zemi. Možno si teraz poviete, ale veď má iba šestnásť a netuší čo všetko ju ešte čaká a časom ju pohltí ošiaľ okolo modelingu. Ale neverili by ste, väčšinou náš rozhovor bol o jej záľubách a to sú kone, fyzika, vedecké objavy a konšpiračný svet, v čom vidí aj svoju budúcnosť. Navyše celý náš rozhovor bol sprevádzaný prítomnosťou malého Mirka, ktorý kreslil obrázok, mal chuť na jogurt a veľa detských zvedavých otázok,  na ktoré mu Lenka s veľkou trpezlivosťou odpovedala.

Veľkú zásluhu na tom, že vstúpila do modelingového sveta majú aj rodičia, ktorí  ju veľmi podporujú,  ale najmä jej vštepili to, že tento svet má síce veľa pozitívnych stránok, ale na druhej strane je veľmi náročný a dôležité, a na prvom mieste, je predovšetkým vzdelanie. Lenže Lenka toto všetko veľmi dobre vie a nemusí ju o tom nikto presviedčať.  Je to totiž jej priorita a modeling a celkovo móda ju veľmi nepriťahujú. Vníma to ako veľkú príležitosť spoznávať nové veci, nových ľudí a priateľov, získavať skúsenosti zo života v biznise  a v neposlednom rade spoznávať krajiny, ich históriu a kultúru.

Lenka svojou krásou prezentovala modely popredných módnych a odevných návrhárov a dizajnérov ako napríklad Hana Prevrátilová, Boris Hanečka, Marcel Holubec, Zlatica Hujbertová, Anelia Paschev, a módnych značiek Maibe, Dusk Till Down, Ruins of modernity, alebo KM/a models. Počas Bratislavských módnych dní v októbri 2010 svetoznámy módny návrhár Clark Sabbat predvádzal svoje unikátne modely, a vďaka tejto príležitosti sa dostalo pocty jednej z modeliek zo slovenskej  agentúry EXIT Model Management, ktorú si Clark Sabbat vybral, a tou bola práva Lenka. Najnovšie sa predstavila na nedávnej svetoznámej módnej prehliadke „NUBU Fashion Show 2011“vo Viedni, kde predvádzala modely jeseň/zima 2011 popredných módnych návrhárov a značiek. Nakoniec posúďte sami. V krátkom rozhovore vám prezradíme málo a zároveň veľa zo života 16- ročnej Grinavanky, ktorá má pred sebou veľkú budúcnosť, či už to bude vo svete modelingu alebo vo svete fyziky, to nám ukáže čas. Jej životnú cestu v oblasti modelingu budeme sledovať a informovať vás o jej ďalších úspechoch, ktoré jej želáme a držíme palce.

 

Lenka Joklová

Aká bola tvoja cesta k modelingu, tvoje začiatky a  kto to má na svedomí?

Keď som mala 13 rokov, oslovila ma na internetovom portáli majiteľka modelingovej agentúry a spýtala sa ma, či by som mala záujem byť modelka. Bolo to pre mňa celkom prekvapujúce, pretože som bola škaredé káčatko a v škole sa mi posmievali. Príliš vysoká, príliš chudá, nepekná. Tiež ma častovali rôznymi zaujímavými prezývkami. Táto pani mi však vnukla myšlienku stať sa modelkou a vyskúšať to. Nebola som nadšená,  móda ma nikdy nezaujímala, nebavila, ale videla som tu možnosť cestovať, poznávať nových ľudí, rôzne kultúry a históriu krajín,  učiť sa jazyky, naberať skúsenosti, kontakty do budúcna, priateľov. V jeden deň sme spoločne s  mamou rozposlali pár mojich podomácky urobených fotiek do rôznych agentúr a  z tých, ktoré sa mi ozvali som si nakoniec vybrala EXIT. S touto agentúrou som  začala poznávať celý fashion biznis a spolupracujem s nimi dodnes. Oficiálne som sa začala venovať modelingu na svoje 14. narodeniny. Za dva roky som stihla nazbierať mnoho rôznorodých skúseností, a hoci aj tu platí, že nie je všetko zlato, čo sa blyští, lebo aj modeling má svoje kladné a záporné stránky, som veľmi rada a šťastná, že som dostala možnosť pracovať a byť súčasťou tohto priemyslu.

Aké sú tvoje záľuby, záujmy vo voľnom čase? Zostáva ti čas na školu, priateľov a blízkych?

Záľuby sú rôzne a je ich veľmi veľa, no už nemám veľa času sa  každej aktívne venovať. Ako príklad uvediem jazdu na koni, na ktorú mi bohužiaľ už taktiež nezostáva miesto v rozvrhu, no stále zostávam pri behu, permanentnom počúvaní hudby, čítaní rôznych kníh či dokonca komixov a japonskej mangy, od science-fiction cez historické romány a thrillery až po knihy zamerané na elementárnu fyziku, biológiu a chémiu. Veľmi rada diskutujem o nových vedeckých objavoch a možnostiach a vymýšľam konšpiračné teórie. Ďalej ma baví filmografia a umenie v diferentných podobách. Času na školu je menej, no znášam to v poriadku, čo zameškám, musím sa doučiť. Chýba mi len to, že nemám možnosť učivo počúvať či priamo sledovať profesorskú prednášku. Tak sa učí najlepšie a najľahšie. Priatelia to rešpektujú, počkajú až nabehnem znova do školského života, prípadne mi s čímkoľvek pomôžu, a potom si spoločne s nimi idem „zresetovať hlavu“ napríklad do nejakého nášho obľúbeného podniku.

Určite si sa stretla aj so  známymi osobnosťami - celebritami, prípadne navštívila zaujímavé krajiny? Čo nám k tomu prezradíš?

Slovo „celebrity“ ma nikdy veľmi nebralo a sú to pre mňa stále len obyčajní ľudia, ktorí majú svoje životy, radosti a starosti, tak ako my ostatní. Ak hovoríme o slovenských celebritách, nenapadá mi temer žiadna, s ktorou by som sa nestretla či ju aspoň letmo nezazrela. Ak o zahraničných, asi som tiež nejaké videla, ale keďže nepoznám všetky celebrity sveta a veľmi sa takýmito vecami nezaťažujem, asi som si ich ani nevšimla. Navštívila som relatívne veľa krajín, no najmä európskych ako Rakúsko, Taliansko, Holandsko, Nemecko, Česko, Albánsko. Mnohé viackrát a na rozličných miestach, naposledy to bola moja dvojmesačná návšteva Milána. Rada by som sa najbližšie pozrela do Ázie,  presnejšie do Číny, Hong-Kongu, Singapuru alebo Tokia. Snáď si ich budem môcť čoskoro zblízka prezrieť.

Ako reagujú blízki ľudia z tvojho okolia na to, že nie si často doma, neprekáža im to?

Rodičia ma prevažne podporujú. Podmienkou sú dobré výsledky v škole. Ak som v zahraničí, zostávame v kontakte pomocou mobilu či internetu. Zvykla som si starať sa sama o seba. Priatelia sú na tom podobne ako rodičia. Keď zistili dôvod mojej častej absencie v škole či spoločných stretnutiach, modeling, okrem toho že ma zo začiatku zasypali množstvom otázok, som žiadnu podstatnú zmenu v ich reakciách alebo správaní nezaznamenala. Všetko po starom, iba sa trošku menej vidíme.

 

Článok o Lenke Joklovej na www.zenskyweb.sk

Video z NUBU Fashion show 2011

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU

 

Ďakujeme za príjemný rozhovor a želáme Lenke veľa osobných, školských a pracovných úspechov.

(NL) 28.9.2011