Strelkyňa Janka Mezeiová

Janka Mezeiová

Janka Mezeiová, magisterka masmediálnej komunikácie, atraktívna, usmievavá, vzdelaná mladá Grinavanka. A reprezentantka Slovenska v športovej streľbe. V dňoch 5. až 9. septembra 2011 sa zúčastnila na Majstrovstvách sveta v športovej streľbe v hlavnom meste Srbska Belehrade ako jedna z 3 nominovaných reprezentantiek Slovenska vo svojej kategórii – trap. Ide o streľbu z brokovnice kalibru 12, terčom je jeden alebo dva asfaltové holuby. Šesť strelcov strieľa z piatich aktívnych strelíšť, pričom sa postupne presúvajú. Každý z nich má brokovnicu nastavenú a vyrobenú na mieru. Jedna položka je 25 terčov, na jeden holub môže strelec vystreliť dva náboje. Ženský pretek pozostáva z troch položiek, čo je 75 terčov, kde šesť s najväčším počtom trafených holubov bojuje o medailové pozície. Janky sme sa spýtali:

 

 

Čo pre Teba znamená účasť na Majstrovstvách sveta?

 

Samotnú nomináciu si musím vybojovať celoročným snažením. Reprezentačný tréner stanovuje limity, ktoré umožňujú postup na majstrovstvá sveta, Európy a svetové poháre. Majstrovstvá sveta sú samozrejme okrem olympiády jedným z najdôležitejších pretekov sezóny a cieľom každého strelca. O svojej nominácii som trochu pochybovala na základe nie celkom priaznivej sezóny. Bola som rada, ale mala som obavy o výsledok.

 

Mohla by si nám priblížiť ako súťaž prebieha?

 

Cesta do dejiska Majstrovstiev sveta trvala asi 9 hodín, ženská časť výpravy išla samostatne. Po príchode do Belehradu sme absolvovali neoficiálny tréning. Na ďalší deň bol oficiálny tréning, ktorý by mal byť generálkou na samotný pretek. Vo štvrtok 8. septembra 2011 od 9.00 hod. sa začali boje o titul majsterky sveta. Predprípravou na každú položku býva kvalitný strečing a dobrá psychická príprava, ktorá je individuálna. Väčšina pretekárov hľadá koncentráciu v počúvaní dobrej hudby, čo je aj môj prípad.

 

Aká bola konkurencia?


V Belehrade sa tento rokZuzka Štefečeková a Janka Mezeiová zišli strelkyne naozaj z celého sveta. Môžem povedať, že za tie roky, ktoré sa venujem streľbe, sa už navzájom poznáme, zdravíme sa. Špičkami v tomto športe sú Talianky, Číňanky, Francúzky, ale samozrejme aj moja kolegyňa Zuzana Štefečeková, ktorá je už niekoľko rokov v prvej päťke vo svete. Z roka na rok pribúdajú veľmi kvalitné strelkyne a zvyšujú sa nároky na postup do finále.

 

 

 

 

 

 

 

Športová streľba určite nie je lacnou záležitosťou. Aký je Tvoj športový výstroj?

 

Výstroj a vybavenie každého strelca je veľmi nákladnou záležitosťou. Na začiatku kariéry, kým som sa prebojovala do reprezentačného tímu ma finančne zabezpečovali rodičia, najmä otec, ktorý ma aj priviedol k tomuto športu. Moju prvú súťažnú trapovú zbraň som dostala na základe splnenia reprezentačných limitov. Špecializovaná trapová zbraň je veľmi drahá, avšak môžem ju používať dlhé roky. Lacnejšie zbrane sa dajú používať aj na iné účely. Súčasťou výstroja je aj vesta so špeciálnym podšitím na pleci, z ktorého sa strieľa, s väčšími vreckami na náboje. Dôležité sú tiež okuliare, ktoré sú vybavené farebnými sklami a používajú sa podľa počasia a pozadia na strelnici. Slúchadlá na ochranu sluchu a rukavice sú tiež nevyhnutné. Samozrejmosťou je zbrojný preukaz.

 

Aké sú Tvoje plány do budúcnosti?


Janka Mezeiová s partnerom Milanom Špotákom

Mojim snom je účasť na olympiáde, aspoň raz. Miestenku do Londýna v roku 2012 si vystrieľala Zuzka Štefečeková a právom si ju zaslúži. V ďalších rokoch by som rada s

tála na stupienkoch víťazov a túžim po medaile v ženskej kategórii z vrcholových podujatí. Verím, že s podporou mojej rodiny a môjho partnera Milana Špotáka sa mi tieto ciele podarí uskutočniť.

 

 

 

 

 

 

 

Janka, želáme Ti veľa úspechov v športe aj osobnom živote!

 

Zhovárala sa Eva Kulichová

5.10.2011