Najstaršia Grinavanka má 95 rokov

Našou najstaršou spoluobčiankou je pani Alžbeta Sandtnerová, rodená Krajčiriková, ktorá oslávila svoje 95. narodeniny 30. októbra 2011. Útlu drobnú babičku dnes môžete stretnúť na prechádzkach po dedine  najčastejšie v sprievode vnučky Mirky, alebo dcéry Márie. Hoci ju už nohy a hlava neposlúchajú, stále sa veľmi teší zo života. Ak sa jej prihovoríte, zrejme vás už po mene nebude poznať, ale určite sa veľmi poteší.

 

„Tetka Betka“ ako jej všetci hovorievali, nie je rodená Grinavanka, narodila sa v podhorskej záhoráckej obci Prievaly (predtým Šandorf). V Grinave však žije už od roku 1937, keď sa ako mladá dostala do služby  k židovskému obchodníkovi Hermanovi Wappensteinovi. Jeho obchod stál približne v tých miestach ako dnešná Alpinka. K "Hermonom“ ju priviedla istá šikovníčka z Modry, ktorej úlohou bolo zjednať službu na ďalší rok a spravidla sa to robilo okolo sviatku Šimona a Júdu.

 

Betka, vtedy ešte Krajčiriková, bola pre rodinu židovských obchodníkov pravou  ruku najmä okolo malého hospodárstva a v domácnosti. Vždy si však našla čas na to, čo mala najradšej a to bol od detstva tanec a spev. Keď sa voľakedy v sále „u Bunčáka“ konala zábava, bola prvá v kole. Svoje kamarátky a rovesníčky vždy potešila krásnym hlasom a piesňami. V januári 1939 sa vydala za Jakuba Sandtnera a spomína, že to bola mimoriadna udalosť pre dedinu, lebo „aj Židofky mi došli k sobášu do kostela" . V tom istom roku pochovala svokra i prvorodeného syna Jozefa. V tých časoch nebolo úmrtie novorodencov ničím nezvyčajným vzhľadom na chudobu i slabú dostupnosť lekárskej starostlivosti. Spomína, že veľkou pomocou bol pre Grinavanov bez rozdielu konfesie vtedajší evanjelický farár pán Ján Fröhlich, ktorý jej ako lekár v tých najťažších chvíľach veľmi pomohol.

 

Veselšou stránkou jej života bola už spomínaná hudba a tanec. S nebohým pánom Jánom Čuklovičom, ktorý bol naozaj štramák na pohľadanie tancovali ukážkovú sotýš polku i mazurku, keď ju grinavská dychovka spustila. Dodnes tetka Betka spomína na svojich dobrých priateľov a priateľky  Samka Witticha, s ktorým sa poznala ešte za svojich slúžkovských čias, Dominika Šilhára, Libora Krasňanského a jeho ženu Angelu, takmer rovesníčky Máriu Judiakovú (tetku Marčulu), Máriu Kapucianovú, Valiku Hujbertovú, Annu Petríkovú, či o pekných pár rokov mladšie Františku Hrachovskú a Františku Kakalíkovú, ale aj kmotru Valériu Šteflovičovú. A menovať by sa dalo ešte dlho. Jej druhou mamou bola v Grinave nezabudnuteľná Cecília Oškerová (tetka Cila). Všetci títo starí Grinavania už nie sú medzi nami. No žijú aj v spomienkach „tetky Betky“. Nejedny drápačky, obíračka, zabíjačka, ale aj svadby v jej rodine sa neobišli bez blízkych priateľov, ktorí jej tu Grinave vybudovali pevné zázemie a domov.

 

Pani Alžbeta Sandtnerová vychovala 7 detí, má 15 vnúčat  a 21 pravnúčat. Dodnes, keď má chuť si rada zaspieva. Jednu pieseň v podaní pani Sandtnerovej si môžete vypočuť TU.

 

Našej jubilantke želáme veľa pekných chvíľ v kruhu svojich najbližších a veľa chuti do spevu. Za informácie o babičke, ako aj za fotografie a nahrávku piesne ďakujeme vnučke pani Sandtnerovej Mgr. Miroslave Sandtnerovej. Fotogaléria k článku.

 

(ek)