Stretnutie s RNDr. Petrom Jurčovičom

V piatok 18. novembra 2011 navštívil Jednotu dôchodcov Slovenska známy meteorológ RNDr. Peter Jurčovič. Narodil v roku 1953 v Bratislave, je  absolventom Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, Katedry astronómie, geofyziky a meteorológie. Pracoval 17 rokov v predpovednej meteorologickej službe Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave, kde predpovede počasia nielen produkoval, ale aj moderoval v rozhlase a v televízii. V roku 1995 založil prvú súkromnú meteorologickú firmu na Slovensku INFOMET. Poskytuje predpovede počasia dopravným, poľnohospodárskym, energetickým a cestovným spoločnostiam. Propaguje meteorológiu na verejnosti, venuje sa pedagogickej činnosti.

 

Väčšina z nás ho ale pozná predovšetkým zo známej televíznej relácie „Počasie“. Pán Jurčovič vie nielen predpovedať, ale vie aj veľmi zaujímavo rozprávať o svojej práci a navyše celé stretnutie bolo sprevádzané zaujímavou filmovou prezentáciou o jeho práci. Veľmi pekne rozprával o svojich začiatkoch v meteorologickej praxi čo vtipne dopĺňal svojimi príbehmi. Zaujímavo rozprával o satelitných sondách, ktoré sa vypúšťajú za účelom určenia presných výpočtov o počasí a v minulosti vážili niekoľko desiatok kilogramov a dnes ich váha nepresahuje ani 10 dkg. Spomenul napríklad kódovací systém, prostredníctvom ktorého sa dokážu meteorológovia dorozumievať na celom svete a v priebehu pár minút sa dozvedieť informácie napríklad o počasí na inom kontinente a pritom nemusia ovládať žiadny svetový jazyk. Meteorológom sa nestanete hneď po skončení školy. Dobrým meteorológom sa stanete prinajmenšom až po desiatich rokoch praxe. Spomínal ako po príchode do praxe musel kresliť a analyzovať poveternostné mapy, používať viac ako tisíc značiek. Trvalo mu to takmer tri roky, kým to zvládol, aby dokázal dobre predpovedať počasie.

 

Pán Jurčovič svoje skúsenosti a zážitky z praxe meteorológa spísal do knihy „Najlepšie počasie v Bratislave“. Aj keď by svojim názvom  mohla pôsobiť, že je zaujímavá iba pre obyvateľov hlavného mesta, nie je to tak. Nájdete v nej zaujímavosti z rôznych oblastí meteorológie, zaoberá sa aj otázkami ako napríklad môže počasie ovplyvniť dejiny ľudstva, ktorý rok bol najteplejší a ktorý najstudenší, ako to vplývalo na ľudské životy, správanie ľudí, ale aj ich rozhodnutia. Píše tu aj o  zvláštnostiach počasia v Bratislave v najextrémnejšom roku 2010, ale aj v rokoch dávnominulých a dáva ich do vzťahu s historickými udalosťami. Kniha má denníkový charakter, čím v mnohom pripomína slávny Storočný kalendár.  Je robená  spôsobom, že na každý deň nájdete nejakú zaujímavosť o počasí, ktorá sa týka Bratislavy. Aj preto má až 288 strán.

 

Celé stretnutie bolo sprevádzané filmovou prezentáciou a vytváralo atmosféru kina. Pokračovalo príjemnou diskusiou pri občerstvení so všetkými za jedným stolom. Pán Jurčovič sa medzi dôchodcami cítil veľmi príjemne a ocenil úprimnú domácu atmosféru. A pretože sa v priebehu takého krátkeho času nedá spomenúť všetko, tak už teraz sa teší na ďalšie pokračovanie tohto úspešného podujatia Jednoty dôchodcov Slovenska v Grinave.

 

Fotogaléria k článku

 

Pripravila Nikola Lišková