Futbalový turnaj v Rakúsku

Každý športovec  túži zúčastniť sa veľkej medzinárodnej súťaže. Našim malým športovcom sa  to podarilo.  V dňoch 1. – 2. júna 2012 sa už po druhýkrát zúčastnili medzinárodného turnaja žiakov základných škôl vo futbale v rakúskom Oberschützene.  ZŠ Pezinok  - Orešie  za aktívnej spoluúčasti hráčov prípravky GFC 1923 Grinava  a žiakov  futbalistov z vyšších ročníkov školy   pochádzajúcich z Grinavy, Limbachu a Viničného, ktorí navštevujú našu ZŠ,   sa stala jedným zo  16 zúčastnených školských tímov z viacerých štátov Európy. Po uvítacom ceremoniáli a po slávnostnom vyžrebovaní do 4 skupín sme počuli na začiatkoch zápasov hymny  Slovenska, Maďarska, Poľska, Česka, Rakúska, Litvy, Rumunska, Francúzka.

 

Turnaj prebiehal počas dvoch dní a chlapci prehrali iba raz (0:2) s neskorším víťazom celého turnaja – s tímom Maďarska. V piatkových zápasoch sme dvakrát vybojovali čestnú remízu, ale v sobotu sme konečne pocítili sladkosť výhry. Tri vyhrané zápasy nás nakoniec posunuli na konečnú 9. priečku zo  16-tich družstiev. Súčasťou turnaja bola aj náročná vyraďovacia dvojhodinová súťaž o najlepšieho strelca penált a najlepšieho brankára. Náš brankár obetoval všetky svoje sily a nakoniec si vybojoval  vytúžené zlato. Záverečný ceremoniál s odovzdávaním víťazných  pohárov, darčekov pre všetky tímy bol naozaj úžasný.  Všetci zúčastnení mohli zodvihnúť svoj víťazný pohár nad hlavu. Počas oboch dní vládla všade perfektná nálada. Bezprostrednosť týchto detí prekonala všetky očakávania. Po pár minútach chlapci prekonali bez problémov rečové, národnostné, vekové či výkonnostné bariéry. Bolo pôsobivé sledovať  ako fandia Bratislavčania Pezinčanom, Pezinčania Viedenčanom..., ako sa malí driapu na plecia veľkým, ako sa z neznámych stávajú kamaráti a držia sa okolo pliec.  Znie to všetko možno ako frázy ale bolo to tak.

 

Chcem poďakovať ZŠ Pezinok Orešie, jej riaditeľovi Mgr. Ondrejovi Koreňovi, že zabezpečil  účasť na tomto turnaji, pánovi zástupcovi školy Mgr. Vladimírovi Chríbikovi, že všetkých  sprevádzal do Rakúska,  trénerom prípravky GFC Grinava 1923, že zabezpečili preloženie súťažného zápasu  a  oddielu za zapožičanie dresov,  Petrovi Strezenickému, že sa dva dni so stopercentným plným nasadením   venoval  všetkým chalanom a nakoniec sama sebe, že som sa odhodlala tam s nimi ísť. Ďakujem malým futbalistom, že reprezentovali tak ako sa patrí na správnych športovcov, že sa nestratili ani na ihrisku, ale ani mimo neho, že ich výkony stúpali od zápasu k zápasu. Len som nezistila, kde sa im dajú vybrať tie ich baterky. Nedali sa vypnúť ani v noci!

 

Náš tím: Matúš Čechovič, Jakub Juran, Denis Mocko, Juraj Plško, Samuel Popelák, Tomáš Rybár, Tibor Serfözö, Tomáš Srnánek, Patrik Strezenický, Peter Šuba, Ľubomír Vojtek, Lukáš Lauda, Adrián Setnický.

 

Ing. Blanka Srnánková

 

Fotogaléria k článku foto: Ing. Blanka Srnánková