GRINAVSKÝ DEŇ 2012

Sobotný večer 23. júna 2012 patril Grinavanom. Občianska iniciatíva GRINAVA v spolupráci so Základnou školou s materskou školou Orešie zorganizovali komunitné podujatie Grinavský deň 2012. Myšlienkou tohto podujatia bolo ponúknuť čas a priestor na stretnutie sa pre Grinavanov každého veku, ich rodiny, priateľov, známych a hostí. Pri príprave a realizácii podujatia sa stretol veľký tím ľudí, ktorí venovali svoj čas, námahu, peniaze a predovšetkým srdce pre túto spoločnú vec. Podujatie navštívilo 350 až 400 hostí. Pozvanie prijal pán Ing. Ján Čech, viceprimátor mesta Pezinok, riaditeľ Základnej školy s materskou školou Orešie Mgr. Ondrej Koreň, predseda Rady školy Michal Filc, podpredsedníčka rady Ing. Natália Hamaríková. Podujatie poctila návštevou aj olympijská medailistka v brokovej streľbe z Pekingu Zuzana Štefečeková. Veríme, že sa všetci cítili dobre. Viac o Grinavskom dni 2012 si môžete prečítať v nasledujúcej reportáži:

 

 

 

Prípravy

 

Nápad zorganizovať Grinavský deň 2012 vznikol ešte v minulom roku a vychádzal z úspechu podobného podujatia "Grinavské dni", ktoré boli venované oslave 90. výročia dychovej hudby Grinavanka. Asi v marci vznikol realizačný tím, zložený z členov Občianskej iniciatívy GRINAVA Evy Kulichovej, Mgr. Nory Liškovej, Drahomíra Šmahovského a PhDr. Milana Grella, vznikla základná koncepcia podujatia. Boli oslovení hostia, spoluorganizátori, Základná škola, bar FINE. Samotná realizácia Grinavského dňa sa začala už deň vopred, kedy sa v areáli ZŠ Orešie pripravoval stánok s občerstvením. V sobotu od rána sa stavalo pódium, ktoré sponzorsky zapožičal pán Jaroslav Štrba, rozkladali sa stoly a lavice, ktoré zapožičal grinavský farský úrad. Rozložila sa trampolína, ktorú zapožičal grinavský futbalový klub GFC 1923.

 

 

 

Jánska vatra

 

Myšlienka urobiť Jánsku vatru prišla od vychýreného grinavského vinára Janka Mezeia, ktorý sa zúčastnil jedného zo sedení prípravného tímu. Po premyslení bezpečnostných opatrení, konzultáciách a súhlasnom vyjadrení pezinských hasičov sme so zámerom oboznámili pána riaditeľa ZŠ Mgr. Ondreja Koreňa a po jeho súhlase sa rozbehli prípravy. Pán Mezei sponzorsky venoval drevo na vatru a v sobotu ho priviezol do školy. Dopoludnia vatru postavili Milan Špoták, Juraj Bagin a Peter Strezenický.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Človeče nehnevaj sa

 

Nápad zahrať si spoločenskú hru "Človeče nehnevaj sa" so živými "figúrkami" vznikol pri prezeraní propagačných materiálov Malokarpatskej komunitnej nadácie REVIA, ktorá vlastní hraciu plochu a tiež tričká a šiltovky a ktorej touto cestou ďakujeme za zapožičanie tejto hry na náš deň. Človeče hrali štyri tímy v tomto zložení: červený tím - Jednota dôchodcov Slovenska - Mária-Anna Mlyneková, Zlata Baginová, Alžbeta Polakovičová a Ernest Polakovič, žltý tím - učiteľky z Materskej školy Orešie Mária Križanová, Stanislava Strezenická, Zuzana Romančíková a hosť - riaditeľka z Materskej školy Šenkvice Monika Khúlová, modrý tím - mládež - Ivan Liška, Michaela Slimáková, Adela Soldanová a Michal Benčurik a zelený tím - Grinavský hrozen - Marián Krasňanský, Jaroslav Pinkava, Jozef Šmahovský a Jozef Krasňanský. Rozhodcom stretnutia bol Peter Strezenický. Víťazmi sa stali členovia Jednoty dôchodcov Slovenska a okrem drobností od usporiadateľa získali nádherné keramické plakety, ktoré špeciálne na túto príležitosť vyrobila grinavská keramikárka pani Eva Krasňanská. Pre ostatných súťažiacich vyrobila medaily v tvare viničového listu. Pani Krasňanská venovala keramiku sponzorsky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grinavania Grinavanom

 

V hodine, určenej na prezentáciu domácich vystúpili: hudobno-spevácka skupina JAJOBA v zložení: Mária-Anna Mlyneková, Božena Krajčíriková, Zlata Baginová a harmonikár Jozef Krajčovič. Pozvanie na vystúpenie prijali aj krásne krojované dievčatá z folklórnej skupiny BREZA, v zložení Mirka Záhumenská, Marianna Spustová, Monika Kretová a Lucia Krasňanská  a svojimi očarujúcimi hlasmi zaspievali slovenské ľudové piesne. Grinavskú hodinu spestrili aj krásne oblečené malé gymnastky z gymnastického krúžku pri ZŠ Orešie, ktorý vedie Veronika Jurkovičová s asistentkou Vladimírou Rybaničovou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pretláčanie rukou

 

V súťaži v pretláčaní rukou si svoju silu preverili súťažiaci v 6 vekových a váhových kategóriách. Pretláčací stôl zapožičal pán Miroslav Koczka zo seneckého fitnes centra ESSO na Krátkej ulici v Senci. Víťazmi sa stali: Eva Babčanová v kategórii QUEEN, Ivan Liška v kategórii TEEN, Marek Slimák v kategórii KING nad 85 kg, Marián Benčurik v kategórii KING do 85 kg a Marián Krasňanský v kategórii MASTER. Poháre pre víťazov rovnako pripravila pani Eva Krasňanská. Rozhodcom v súťaži bol Ľuboš Bobák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grinavské pohľadnice a grinavský komunitný stánok

 

Občianska iniciatíva GRINAVA získala od Malokarpatskej komunitnej nadácie REVIA grant na projekt "Grinavské pohľadnice". Na základe spolupráce fotografa Mateja Kulicha a reklamnej agentúry ARDOX.SK vznikli 4 pohľadnice o Grinave - letecký pohľad na základe fotografie pána Ing. Milína Kaňuščáka, historické fotografie a dve zo súčasnosti - pohľady a detaily. Za spoluprácu ďakujeme tiež pánovi Walterovi Bunscákovi, ktorý umožnil prístup na strechu svojho domu, z ktorého vznikol záber na Myslenickú ulicu. Grinavské pohľadnice spolu s ostatnými propagačnými materiálmi, grinavským slovníkom, ako aj s keramikou pani Evy Krasňanskej a netradičnými ekologickými kabelkami Lucie Vachovej ponúkala v stánku Nora Lišková. Na tomto mieste chceme poďakovať všetkým, ktorí nákupom týchto produktov podporili Grinavu. Všetky takto získané peniaze sa vrátia späť vám, do Grinavy, na spoločné podujatia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thierry Ebam

 

Interaktívne vystúpenie afrického bubeníka Thierryho Ebama a jeho priateľky Zuzky rozprúdilo krv v žilách malých aj veľkých. Rytmická bubnovačka, do ktorej sa mohli zapojiť aj diváci všetkých nadchla. Thierry bol neformálny a priateľský, zábavný a uvoľnený. Vyčaroval úsmev na našich tvárach, naučil nás bubnovať, spievať a tancovať. Stal sa našim priateľom a v Grinave sa mu páčilo. Spontánne zabubnoval aj okolo jánskej vatry. Veľmi milé bolo stretnutie po 16 rokoch - oslovila ho pani Mária Handreichová, s ktorou spolupracoval po skončení štúdia v tlačiarňach. Svet je malý, povedali sme si. Prišiel účinkujúci, odišiel kamarát. Kedy znova príde? - znelo zo všetkých strán. Príde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.A.M. BAND

 

Koncert hudobnej skupiny P.A.M. BAND je vždy zárukou vynikajúcej zábavy. Česko-slovenským hudobným hitom ľudia rozumejú, poznajú ich a vedia si ich zaspievať. Členom hudobnej skupiny je aj Grinavan Andrej Kozmon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pálenie Jánskej vatry

 

Po zotmení sa už každý tešil na ďalší bod programu - pálenie Jánskej vatry. Asi dvojmetrovú drevenú stavbu, spojenú veľkými klincami zapálili grinavskí mládenci z viacerých strán a dobre vysušené drevo bolo o pár chvíľ v krásnej žiari. Viac ako dvojmetrové plamene vzbudzovali rešpekt. Ľudia bok po boku stáli okolo vatry.  Mäkké ohňové svetlo osvetľovalo celý areál. Atmosféru pri ohni umocnili bubny Thierryho Ebama, domorodé tance a zopár odvážnych preskokov. Nevšedné, pekné, komunitné. So záverom podujatia mala záver aj vatra, ktorá bola bezpečne uhasená o jednej po polnoci. O bezpečnosť pri vatre sa starali Peter Strezenický a Juraj Bagin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DJ Edo Polakovič

 

Viac ako 12 hodín strávil na Grinavskom dni DJ Edo Polakovič. Ozvučoval celé podujatie, zabezpečoval sprievodnú hudbu a slovo. A samozrejme nemohla chýbať ani poriadna diskotéka. Pred záverom v kruhu ruka v ruke hitovka "Pár přátel" - emócie... Veru, ťažko bolo ukončiť túto zábavu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprievodná zábava

 

Milovníčka koní Michaela Šteflovičová zabezpečila a sponzorovala poníka a koníka z www.ponikovo.sk. Deti sa mohli voziť dve hodiny. K dispozícii bola trampolína, gladiátorské palice, dosky na chodenie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Občerstvenie

 

Nevyhnutnou súčasťou takéhoto podujatia je bufet. Tento rok ho zabezpečoval bar a letná terasa FINE. Za spotrebovanú elektrickú energiu, vodu a za prenájom priestorov venovali bar FINE a organizátor Občianska iniciatíva GRINAVA Základnej škole s materskou školou Orešie sumu 100 EUR.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sponzori a spoluorganizátori

 

Hlavný sponzorom podujatia bol PhDr. Milan Grell - GRAFIT, ktorý venoval 250 EUR. Ďalšími sponzormi boli Občianska iniciatíva GRINAVA 200 EUR, Peter Vacho - AUTODOPRAVA 100 EUR, Michaela Šteflovičová 50 EUR, Eva Krasňanská, Jaroslav Štrba, Ján Mezei, Miroslav Koczka, Malokarpatská komunitná nadácia REVIA, GFC 1923, Lucia Vachová, Rímsko-katolícky farský úrad GRINAVA.

 

Spoluorganizátori: Roman Falatáš, Ľuboš Bobák, Vladimíra Rybaničová, Soňa Neuschlová, Mgr. Nora Lišková, Stanislava Strezenická, Peter Strezenický, Milan Špoták, Jana Mezeiová, Juraj Bagin, Zlata Baginová, Matej Kulich, Eva Kulichová, Peter Tahotný, Mário Farkaš, Miroslav Jurkovič, Veronika Jurkovičová, Veronika Mezeiová, Marián Moravčík.

 

 

Fotogaléria k článku foto Matej Kulich a Miroslav Rybár

 

Video

 

 

Všetkým sponzorom, spoluorganizátorom a hosťom ďakujeme!

 

Eva Kulichová, Mgr. Nora Lišková, Drahomír Šmahovský a PhDr. Milan Grell

 

Grinava, 23. júna 2012

 

 

 

Posledná zmena v Streda, 27 Jún 2012 21:41