Úspechy grinavských vinárov 2014

 

U nás, vo vinárskom kraji pod Malými Karpatami, hlavná sezóna súťažných výstav vín pomaly  doznieva, a tak prišiel čas vyhodnotení, chvál a vinárskych dišpút. Komu sa darilo, kde uspel, aké vínka, či ktoré ročníky bodovali v nominačných a obecných výstavách vín v našom regióne, pretože aj grinavský terroir poskytuje schopnosťou odrôd, podnebia, ale aj pôdy podmienky pre vznik vysoko hodnotených vín, ktoré sú na výstavách oceňované.


Tradične sa v súťažiach darilo najväčšiemu spracovateľovi VVDP Karpaty. Vysoko hodnotené boli najmä ich biele vína Kerner 2013, Rizling Vlašský 2013, Chardonnay 2012, Rizling Rýnsky - ľadové 2013, ktoré sa stalo v dvoch výstavách šampiónom súťaže. Nezaostalo ani rosé Cabernet Sauvignon 2013. Z červených vín vyčnieval Cabernet Sauvignon 2013 neskorý zber, ocenený striebrom v Doľanoch, ktorý zároveň na medzinárodnej výstave vín v Skalici získal striebornú medailu.


Na svoje predchádzajúce úspechy nadviazal aj Ján Mezei. Jeho biele vína Rizling Rýnsky 2013 a Tramín červený 2013 uspeli na viacerých obecných súťažiach. Z červených vín degustačné poroty nominačných výstav ocenili zlatými medailami Frankovku Modrú 2012, ale najmä Dornfelder 2012, ktorý sa na Vínnych trhoch v Pezinku stretol v rozstrele o šampióna červených vín s vínami najväčších vinárstiev Slovenska (Matyšák, Mrva&Stanko, Mavín). Vynikajúco obstálo biele víno Lukáša Krasňanského. Za Silván zelený 2012 získal v Horných Orešanoch zlatú medailu a zároveň to bolo najvyššie hodnotené víno vo svojej odrodovej kategórii. Štefan Rusnák získaval strieborné hodnotenia za červené vína Alibernet 2013 a Cabernet Sauvignon 2012. Obe uspeli na Vínnych trhoch v Pezinku a Mikulove.

 

 

Peter Satko si odniesol strieborné medaily z nominačných výstav vo Viničnom a v Limbachu za Müller Thurgau 2013 a Rizling Vlašský 2013. Striebornými hodnoteniami ocenili degustačné komisie obecných výstav biele vína Jozefa Šindlera Tramín červený 2013 a Silván zelený 2013. Ďalší zo strieborných vinárov, Gustáv Krasňanský, uspel v nominačnej výstave v Tokaji s bielymi vínami Iršai Oliver a Rulandské biele, obe ročník 2013 a s červeným vínkom tradičným pre grinavský chotár Dornfelder 2013. S najrozšírenejšou odrodou Malokarpatskej vínnej oblasti Veltlín zelený 2013 dosiahol striebornú medailu Štefan Handreich v Slovenskom Grobe, kde sa zadarilo aj predsedovi Grinavského spolku priateľov dobrého vína Jozefovi Krasňanskému s Rizlingom Rýnskym 2013. Odniesol si odtiaľ strieborný diplom. Neuburské, ročník 2013 Pavla Šilhára, ktoré sa stalo šampiónom Grinavskej výstavy vín, uspelo aj na obecnej výstave vín v Horných Orešanoch s bronzovou medailou.


Viacerí vinári si odnášali z výstav bronzové ocenenia, ktoré takisto poukazujú na kvalitu vín a neraz hodnotenie bronzovej medaily na jednom podujatí ukáže striebro na inom. Bodové hodnotenia zhrnuté do tabuľky podrobne prezentujú úspechy a hodnotenia grinavských vinárov, veľkých aj drobných. Medzi vinármi Malokarpatskej vinohradníckej oblasti dôstojne reprezentujú pezinský región. Zopár grinavských vín tohoročnej sezóny má do budúcna potenciál posunúť latku aj o čosi vyššie, uchádzať sa o svoje miesto v Národnom salóne vín Slovenskej republiky, či reprezentovať slovenské víno v zahraničí a zabojovať o medaily na niektorej z medzinárodných výstav vín ( VI-Paris, Bacchus Madrid, AWC Vienna alebo CM Bruxelles). Možno tak, ako sa to v minulosti podarilo VVDP Karpaty, keď za Silván zelený 1989 získali šampióna výstavy v Záhrebe. (rr)