Zlaté medaily pre grinavských vinárov

 

Koncom augusta sa konala medzinárodná súťaž Ice Wine du Monde 2014 v Ledniciach v Českej republike, ktorá je pod záštitou Medzinárodnej organizácie pre révu a víno (OIV). V tomto ročníku mali možnosť členovia odborných degustačných komisií porovnávať vzorky ľadových, slamových a iných sladkých vín zo siedmich štátov (Kanada, Česko, Rakúsko, Nemecko, Slovensko, Chorvátsko a Švajčiarsko).


V kategórii ľadových vín bol štvrtý ročník úspešný pre Vinohradnícko vinárske družstvo podielnikov Karpaty, keď v silnej konkurencii 38 vzoriek získalo za Rizling Rýnsky ročník 2011 ľadový zber jednu zo šiestich udelených zlatých medailí.


Ďalšou súťažou s medzinárodnou účasťou je aj Pardubický festival vína, ktorý každoročne navštívi viac než 4 tisíc návštevníkov. Tento rok prihlásili vinári a vinohradníci z Česka, Francúzka, Slovenska, USA, Talianska a Rumunska do súťaže spolu 305 bielych, ružových a červených vín rozdelených do deviatich kategórií, kde museli vinári pri jednotlivých vzorkách uvádzať aj hodnoty podľa laboratórneho rozboru ako obsah zbytkového cukru, obsah kyselín, objem alkoholu, bezcukrový extrakt a pod.


Alibernet ročník 2013 grinavského vinára Štefana Rusnáka ocenila degustačná komisia zlatou medailou v kategórii červených suchých vín. (rr)