Grinavský hrozen

 

         

  

 



VII. ročník Grinavskej ochutnávky vín

Spolok priateľov dobrého vína Grinavský hrozen, usporiadal tradične v prvú sobotu po Veľkej noci ochutnávku vín grinavských vinárov. Celkom sa prezentovali 110 vzorkami vín - 76 bielych, 26 červených a 8 ružových, prevažne z ročníka 2012. Po uvítacích slovách predsedu Grinavského hrozna Jozefa Krasňanského podujatie otvorila pani PhDr. Anna Píchová, riaditeľka Malokarpatského osvetového strediska a členka združenia Malokarpatská vínna cesta. Medzi ďalšími hosťami podujatia boli akademický sochár pán Alexander Ilečko s manželkou, profesor Jozef Baďurík, grinavský kňaz Milan Sova, riaditeľ ZŠ Orešie Ondrej Koreň, poslanci PhDr. Milan Grell a Drahomír Šmahovský, predsedníčka Klubu dôchodcov PhDr. Zita Joklová, viceprimátor mesta Pezinok Ing. Miloš Andel, MUDr. Pavel Šilhár a mnohí ďalší. Vzorky vín ponúkali mladí someliéri, nechýbali ani drobné pochutiny. Ochutnávka je vždy veľmi peknou spoločenskou udalosťou a príležitosťou stretnúť sa so známymi, porozprávať sa, ale aj spoznať nových ľudí. Grinavský hrozen aj touto cestou ďakuje Základnej škole Orešie za pomoc a spoluprácu pri organizovaní tohto podujatia a za poskytnutie priestorov, pretože sú jedinými v Grinave. Ďalej organizátori ďakujú za pomoc a spoluprácu: Nákladná doprava Peter Vacho, VIN.TECH s.r.o., EVER Trade s.r.o., Miroslav Virgovič, IMPALEX Studio, PIZZA TEDANO, Eva Krasňanská Hrnčiarstvo, Stanislav Slimák, NOBLE GARDEN, Štefan Stankovič, Drahomíra Svátková a Anna Svátková. Víťazmi VII. ročníka Grinavskej ochutnávky vín sa stali: najlepšie biele víno - Mília, ročník 2012, vinár Róbert Miklenčič, najlepšie červené víno - Alibernet, ročník 2011, vinár Lukáš Krasňanský, šampión výstavy - Rizling rýnsky, ročník 2012, vinár Ján Mezei. Ďalších 21 vín bolo ocenených zlatou medailou. Oceňovanie víťazov sa uskutoční 14. apríla v Integrovanom klube v Grinave. (ek) Fotogaléria (ek)

 

 
Vyhodnotenie VII. ročníka Grinavskej ochutnávky vín

Víťazi VII. ročníka Grinavskej ochutnávky vín boli ocenení v nedeľu 14. apríla 2013 v Integrovanom klube v Grinave. Ako najlepšie biele víno - Mília, ročník 2012, bol ocenený vinár Róbert Miklenčič, cenu za najlepšie červené víno - Alibernet, ročník 2011, prevzal vinár Lukáš Krasňanský a cenu za šampióna výstavy - Rizling rýnsky, ročník 2012, prevzal vinár Ján Mezei. Ďalších 21 vín bolo ocenených zlatou medailou. Blahoželáme!

 

 
Požehnanie mladým vínam 2013

Svätomartinské požehnanie mladým vínam usporiadali členovia grinavského vinárskeho spolku Grinavský hrozen v nedeľu 10. novembra 2013 v Pivnici u Štefana Handreicha. Nové vína požehnali evanjelická farárka Helena Heinrichová a rímsko-katolícky farár Miroslav Mika. Hosťami podujatia boli akademický sochár Alexander Ilečko, viceprimátor Ján Čech a poslanci Drahomír Šmahovský a PhDr. Milan Grell. (ek)

 

 
Pozvánka na dobré vínko

Spolok priateľov dobrého vína "Grinavský hrozen" vás pozýva na 8. ročník podujatia "Ochutnávka grinavských vín", ktorá sa uskutoční v sobotu 26. apríla 2014 v priestoroch Základnej školy Orešie v čase od 14,00 do 20,00 hod.. Máte jedinečnú možnosť ochutnať a aj ohodnotiť všetky vystavené vína a zároveň tak určiť ich poradie. Vzorky do súťaže treba odovzdať od 17. do 23. apríla 2014 na určených zberných miestach. Tešíme sa na stretnutie s vami a pozvanými osobnosťami na tomto tradičnom obľúbenom podujatí. (ek) POZVÁNKA

 
Spolok Grinavský hrozen privítal hostí na 8. ročníku vinárskeho podujatia Ochutnávka grinavských vín

Možnosť ochutnať 72 vzoriek bieleho, 9 vzoriek ružového a 31 vzoriek červeného vína mali hostia 8. ročníka Ochutnávky grinavských vín, ktorú už tradične v prvú sobotu po Veľkej noci zorganizoval Spolok priateľov dobrého vína "Grinavský hrozen" v priestoroch Základnej školy Orešie. Predseda spolku pán Jozef Krasňanský okrem iných privítal čestnú hostku podujatia pani Ing. Dorotu Pospíšilovú PhD., prvú dámu v slovenskom šľachtení viniča. Pani Ing. Pospíšilová vyšľachtila obrovské množstvo odrôd viniča. Medzi registrované odrody patria: Dora, Diamant, Opál, Topas, Rhea, Luna, Breslava, Devín, Hetera, Ametyst, Pastel, Heliotrop, Premium, Dunaj, Nitra, Rubín, Váh, Rimava, Rudava, Torysa, Hron, Rosa. Ďalšie odrody čakajú na registráciu. Medzi hosťami nechýbal ani grinavský vinár pán Ján Mezei, ktorý degustoval všetky vystavené vzorky a podľa jeho slov bola kvalita vzoriek na výbornej úrovni. Všetci hostia mali možnosť odovzdať piatim vzorkám svoj hlas. Výsledky hlasovania budú známe v nedeľu 4. mája 2014. (ek)

 

 
Oceňovanie víťazných vinárov

V nedeľu 4. mája 2014 v Integrovanom klube v Grinave odovzdali členovia spolku priateľov dobrého vína Grinavský hrozen ocenenia pre víťazov Ochutnávky grinavských vín. Šampiónom výstavy sa stalo víno Neuburg vinára MUDr. Pavla Šilhára (výstavná vzorka číslo 56). Ocenenie za najlepšie biele víno získalo grinavské družstvo VVDP Karpaty - Rizling rýnsky, ľadový zber, ročník 2012 (výstavná vzorka číslo 42) a cena za najlepšie červené víno patrí vinárovi Jánovi Mezeiovi za Dornfelder ročník 2012 (výstavná vzorka číslo 99). Ďalej bolo udelených 26 zlatých medailí týmto vinárom: Peter Vacho (2), Jozef Šindler (3), Anton Svátek (2), František Somorovský (1), Štefan Rusnák (3), Milan Satko (1), Róbert Miklenčič (1), Ján Mezei (5), Marián Krasňanský (1), Lukáš Lukáš Krasňanský (5) a Jozef Krasňanský (1). Víťazi výstavy dostali okrem iných darov aj umelecké diela od výtvarníka Alexandra Ilečka. Autor šampióna výstavy "Neuburg" MUDr. Pavol Šilhár k svojmu oceneniu povedal: Pre mňa je toto neuveriteľné ocenenie mojej práce. Ja som od malička robil vo vinohradoch, pomáhal som otcovi a mame a tento vzťah k vinohradu a vínu mi zostal. Keďže aj moja manželka niekedy pracovala na družstve vo Vajnoroch, máme taký malý vinohrad vo Vajnoroch a tam sa mi podarilo vyrobiť toto fantastické víno. (ek) Na fotografii zľava: Ján Mezei, MUDr. Pavol Šilhár a Ján Matúš, VVDP Karpaty.

 
Slávnostné vyhodnotenie 10. ročníka ochutnávky vín

V nedeľu 10. apríla 2016 sa vo vynovených priestoroch degustačnej miestnosti VVDP Karpaty konalo slávnostné vyhodnotenie jubilejnej, v poradí 10. ochutnávky grinavských vín. Na tohoročnej ochutnávke sa zišlo spolu 147 vzoriek červených, bielych a ružových vín. Najzastúpenejšie boli tradičné odrody grinavského chotára Veltlínske zelené (18), Rizling vlašský (16), Dornfelder (15), Rizling rýnsky (13), Müller Thurgau (10), Rulandské biele (7.) Hodnotiacu verejnosť však zaujali najmä menej zastúpené aromatické muškátové odrody Mília, Moravský muškát, Pesecká Leánka, Pálava, Sauvignon či Neuburg. Z červených boli ocenené Svätovavrinecké, Dornfelder a Alibernet.

 

V tomto roku usporiadatelia Spolok priateľov dobrého vína Grinavský hrozen mierne upravili pravidlá hodnotenia. Oproti minulým rokom, keď sa hodnotilo na piatich samostatných lístkoch a bolo možné odovzdať aj päť rovnako označených hodnotení, v tomto roku sa odovzdával lístok len jeden a započítavalo sa päť rôzne označených čísiel vzoriek vína. Ak sa vyskytli dve a viac rovnakých čísiel na jednom lístku, započítavalo sa len jedno hodnotenie. Úprava prispela k zvýšeniu objektívnosti hodnotenia vzoriek vín.

 

Ocenenia v podobe diplomov za zlaté grinavské víno si odnieslo spolu 32 vín od trinástich vinárov. Najvyššie ocenenia dostali nasledovní grinavskí vinári

 

Najlepšie biele víno Tramín červený 2015 pre VVDP Karpaty

Najlepšie červené víno Neronet 2015 od Lukáša Krasňanského

Najlepší Rizling vlašský pre predsedu spolku Jožka Krasňanského

 

Šampiónom vín grinavskej ochutnávky vín je Rulandské biele 2015 od Jána Mezeia.

 

Najúspešnejší vinár počas desaťročnej tradície trvania grinavskej ochutnávky Janko Mezei vysoko vyzdvihol jubilejnú verejnú degustáciu, ktorá sa konala 2. apríla 2016 v priestoroch športovej haly na ZŠ Orešie. Priaznivo hodnotil stúpajúcu úroveň organizácie ochutnávok, ktorá v jubilejnom roku vygradovala k najvyššej kvalite. Poďakoval sa hlavne skupine nadšencov z radov usporiadateľa „Štúrovcom“, neformálne nazvaných po Štúrovej ulici na ktorej väčšina z nich býva.

 

Dlhoročný fanúšik grinavskej ochutnávky akademický sochár Alexander Ilečko sa tohto roku v svojom hodnotení trafil z piatich vín do troch ocenení. Uznanie a poďakovanie za starostlivosť o vinohrad RKC Grinava si odnášal p. Dugovič v podobe úprimných gratulácií od zúčastnených vinárov za dve ocenenia za červené víno odrody Dornfelder. (rr)

 

 
Grinavská ochutnávka vín 2017

 
« ZačiatokPredošlý123NasledujúcaKoniec »

Strana 2 z 3