Pamätihodnosti
Katolícky kostol

Katolícky kostol svätého Žigmunda v Grinave bol postavený začiatkom 14. storočia na mieste staršieho románskeho kostola. Pezinskí a svätojurskí grófi, ktorí vlastnili vtedajšiu obec Mir (Grinava) dali prestavať románsky kostolík na gotický. Tak vznikla severná loď so vzácnou gotickou klenbou, s kamennými svorníkmi a gotickými oknami. Po príchode nemeckých kolonistov v polovici 14. storočia sa obec nazývala Grynnaw (zelená niva), po slovensky Grinava. A zrejme vtedy sa stal patrónom obce svätý Žigmund, kráľ burgundský, ktorého uctievali nemeckí katolíci.

celý článok...
 
Evanjelický kostol

V polovici 14. storočia osadu Mir - Nyr osídlili nemeckí kolonisti a nazvali ju Grynnaw - Grunau (zelená niva), po slovensky Grinava. Zaoberali sa baníctvom a vinohradníctvom. Dôsledkom reformácie v 16. - 17. storočí pribudli k dovtedajším obyvateľom ďalšíí prisťahovaní Nemci, ktorí boli väčšinou evanjelici. Lutherovo učenie sa rýchlo šírilo, panovníci a katolícki duchovní prijali proti luteránom a kalvínom prísne zákony.

celý článok...
 
Hodossyovská zemianska kúria

Zemianska kúria na Myslenickej 103, po pravej strane v smere do Pezinka, bola pôvodne sedliacka usadlosť oslobodená od poddanských povinností. Od 16. storočia ju postupne vlastnili rôzni majitelia, bohatí šľachtici a drobní zemani.

celý článok...
 
Pomník Padlým hrdinom

Padli v I. svetovej vojne 1914 - 1918

celý článok...
 
Organ v Evanjelickom kostole

Jednomanuálový pedálový organ postavil Martin Šaško, senior z Brezovej pod Bradlom v roku 1875 pre evanjelický kostol v Modre - Kráľovej. Nástroj mal zásuvkové vzdušnice a mechanické traktúry. Klaviatúry a registrové munubriá boli na zadnej stene organovej skrine. V Modre - Kráľovej slúžil svojmu účelu do začiatku 50. rokov 20. storočia,

celý článok...
 
Smylovsko - Pálffyovská kúria Grinfeld (Majer)

Stredoveká Grinava bola poddanskou dedinou grófov zo Svätého Jura a Pezinka. Patrila k Jurskému hradu, okrem zálohovaných majetkov a zemianskych kúrií. Tak tomu bolo až do konca feudalizmu. Od začiatku 18. storočia sa stala mestečkom a to vďaka trhovým výsadám.

celý článok...
 
Pomník "Matka s dieťaťom"

Pomník "Matka s dieťaťom" Padlým hrdinom v 2. svetovej vojne

"Nikto nemá väčšiu lásku ako ten, ktorý život svoj obetuje za priateľov svojich"

celý článok...